dröm inte, tro inte, gör det....

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2011

Fång

Av alexandra helander - 12 augusti 2011 23:23

Tips från dressyrmupparna:

 

Fång är en smärtsam sjukdom som främst drabbar hästarnas hovar. Smärtan i hovarna är ofta så stark att hästen inte längre vill stiga upp eller röra sig normalt. I värsta fall kan den leda till att hästen måste avlivas.

I Sverige insjuknade ca 6400 hästar i fång förra året, en ökning på 109% de senaste fem åren. Fång är vanligast under betessäsongen maj-september.

Veterinärer försöker nu ta reda på vad det beror på. Hittills tyder det mesta på att sjukdomen orsakas av metaboliskt syndrom, vilket kan jämföras med typ-2 diabetes hos människor.

Fång är en märklig sjukdom. Ofta är det flera faktorer som samverkat när sjukdomen bryter ut. Vanligen ingår något som hästen ätit och/eller en störning i mag-tarmkanalen som en huvudfaktor vid fång. Hästen tar via fodret upp skadliga ämnen eller så bryts foderinnehåll ner på ett sätt så att ”gifter” uppstår.

Fång uppstår i mag-tarmkanalen, men symptomen på fång visar sig framför allt i hovarna. Förgiftningen leder till att lamellagret i hoven luckras upp.

Vid en hovbensrotation roterar hovbenet oftast framåt i förhållande till hovkapseln, dock kan det förekomma att det roterar åt sidan på hästar med kraftigt avvikande benställning. Hovbenet behåller dock fortfarande ett relativt normalt samband med hovkapseln i den övre delen av hoven. Vid hovbenssänkning har allt samband släppt och hovbenet sjunker nedåt och bakåt i hovkapseln. En lägesförändring kan uppstå i olika grad i alla hovar men framhovarna är de som oftast får större förändring.

Hästar kan få enbart en sänkning utan rotation och vice versa. Dessa lägesförändringar är mycket smärtsamma och kan liknas med en ” blånagel ” som vi människor kan få. Problemet är att hästarna måste stå på sina ” blånaglar ” tills en ny hovvägg vuxit ned.

De vanligaste symptomen på akut fång är:
Stel, rör sig ovilligt, belastar ogärna framhovarna.
Förstärkt puls.
Ökad värme i hov och kronrand.
Svullen kronrand.
Visitertångöm.
Svårt att vända på snäv volt.
Sätter ner trakten först.
Fångställning.

Om man misstänker att hästen har fått fång skall man så fort som möjligt hjälpa den.
· Ställ hästen på boxvila, gärna på tjock spån/torvbädd.
· Tillkalla veterinär som kan hjälpa dig att ställa diagnos och ge hästen smärtstillande.
· Behandla orsaken ( om den är känd )
· Ge endast grovfoder, gärna högt placerat i ett hönät eller liknande. Var försiktig med foderbyten.
· Undvik transport av hästen
· Ta av skor ( om möjligt ).
· Gör det så bekvämt som möjligt för hästen, kyl ben och hovar, ställ dem på dynor av skumplast eller styren.

Låt hästen stå som ovan i cirka 10 dagar, även om symptomen avtar. Har hästen fortfarande symptom efter 10 dagar har med stor sannolikhet en lägesförändring av hovbenet skett i hovarna. Det finns i dag inget känt sätt att förhindra utvecklingen. Antingen avtar problemet eller så får hästen en lägesförändring.

Om hästen har kvarstående symptom efter cirka 10 dagar bör hovarna röntgas. Utifrån röntgenbilderna kan en skicklig hovslagare vidta åtgärder för att hjälpa hästen att återfå ett friskt samband mellan hovben och hovkapsel.

En fånghäst behandlas ungefär:
Hästägarens bild av sjukdomshistorien gås igenom. Hästens medicinska status går igenom. Om hästen är i en riskgrupp eller har misstänkta symptom tas prover för ämnesomsättningssjukdom. Hovens status gås igenom och det görs en röntgenanalys av hovkapsel/hovben. Hästen bedöms och behandlas av hovslagare och får åka hem på strikt boxvila.

Vid återbesök 5 veckor senare, ny status och röntgenkontroll och hovslagare bedömer hur utvecklingen i hoven blivit. Eventuell behandling.

Efter ytterligare 5 veckor kan oftast hovslagare hemma verka hästen.
Efter ytterligare fem veckor kommer hästen tillbaka på ett sista återbesök och slutkontroll. Vi går igenom igångsättning och rehabilitering. Ordinarie hovslagare får information om fortsatt skötsel av hästens hovar.

Hästen ska stå på boxvila inomhus de första fem veckorna. Resterande tio veckor kan hästen stå i en utebox dagtid under förutsättning att det inte är lerigt och blött ute.

Under denna femtonveckorsperiod rekommenderas att hästen inte har några skor, vilket har visat sig minska risken för komplikationer och smärtbilden avtar snabbare. Hästen står på bärranden men får ett gott understöd av ett mjukt underlag. Genom att den står inne, helst på spån, torkar hästens egen sula och ger ett stabilt naturligt understöd. Under perioden kommer kan hästen att ha symptom och ont i hovarna men det avtar med tiden.

Är hästen inte symptomfri efter femton veckor och ett normalt samband mellan hovben och hovkapsel inte har erhållits är prognosen för att hästen ska bli symtomfri sämre.

Häst som står i fångställning         '

 Hästen har fått en hovbensrotation/hovbenssänkning. Hovbenent är på väg ut genom sulan.

—————————————————————————————–
Jag är ingen expert på fång, detta är en blandning av vad jag har fått lära mig, vad jag har hört av andra, vad jag har läst mig till i böcker och vad jag har hittat på internet. Så det finns säkerligen massor att tillägga. Plus att det finns massa olika forskning om fång som tyder på olika utlösande faktorer.

 
 
Jessie

Jessie

13 augusti 2011 13:39

Sv: Nej aldrig, jag har inte ens använt det än, hihi :)

http://dressyrfjollorna.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av alexandra helander - 26 december 2011 14:41

Rubriken talar....   Jag kommer inte lägga ner bloggen helt, utan flytta den till en annan bloggadress!   Alla frågor ställs på min nya blogg då jag inte kommer gå in på denna blogg någe mera så kommer jag då inte se era frågor!   Nya bl...

Av alexandra helander - 26 december 2011 13:02


Tja Bloggisen! Är det nån som vill "byta länk"? Jag har bytit med min kompis Sara, men vill nån mera byta? Nån som inte vet vad jag menar? Kolla här då?   Du börjar "förstås" att gå in på bloggen, sedan blädrar du ner tills det kommer massa...

Av alexandra helander - 25 december 2011 22:26


att nämna en som är förtjänat sig att bli nämn i bloggen! Nämnligen min syster Jessica! Jag skulle inte varit där jag är idag utan henne, utan henne skulle jag inte ridit, undra hur jag skulle varit om jag inte red och höll på med hästar, jag har b...

Av alexandra helander - 25 december 2011 21:53


Något ni kan kolla in är nog att jag uppdaterat min presentation,  du klickar in på den direkt när du kommer in på bloggen så hoppar du ner lite där det står presentation. Och där hittar du den uppdaterade presentationen, den är mest riktad till...

Av alexandra helander - 25 december 2011 19:31


Jag har bytt header, jag vet att den är lite liten men jag har hållit på i snart 2 timmar med det och det blir inge bra, antingen utdragen, jättestor eller något liknade! Så nu har jag gett upp hoppet så får det här duga, och innan någon fråga kan ja...

Ovido - Quiz & Flashcards